I dagens DN finns en intressant artikel där man konstaterar att:
"Gapet mellan andelen kvinnor och män som tar examen på högskolan är rekordstort. Två av tre som examineras är kvinnor, men många går rakt ut i arbetslöshet. Männen väljer bort högskolan och hittar andra vägar till jobben."
Mot bakgrund av detta kan man undra om socialdemokraternas huvudlösa utbyggnad av högskolan har skapat en kvinnofälla. Forskning visar att endast vart tredje arbete kräver en akademisk utbildning. Trots detta vill regeringen att 50 % av en årskull ska gå vidare till högskolan. De som är mest benägna att göra detta är kvinnor.
Unga människor uppmuntras att söka till högskolor och universitet med argument som att det är enda chansen att få ett jobb idag. Med tanke på att kvinnor generellt har det svårare att komma in på arbetsmarknaden är det ganska naturligt att fler kvinnor följer detta råd. När det gäller att konkurrera med män om jobb så måste ju kvinnor ofta kunna uppvisa ett betydligt starkare CV för att kunna mäta sig.
När kvinnorna läser vidare så ger sig männen ut på arbetsmarknaden, etablerar sig och skaffar sig arbetslivserfarenhet. När kvinnorna sedan ska konkurrera om jobben så saknar det den egenskap som de flesta arbetsgivare värdesätter högst idag; kvalificerad arbetslivserfarenhet.
Medan kvinnorna är duktiga medborgare som följer "pappa statens" råd så blir de ifrånkörda av de män som istället ger sig ut på arbetsmarknaden. I ambitionen att höja statusen och lönenivån i kvinnodominerade yrken inom t ex vård och skola har dessa yrkesutbildningar blivit långa högskoleutbildningar. Men om dessa yrken inte lockar fler män så riskerar de att förbli lägre betalda.
Kristina Lundgren är jämställdhetssamordnare på Stockholms Universitet. Hon säger bl a:
"Om läraryrket blir ett helt kvinnligt yrke vet vi att lönerna stagnerar och att yrket sjunker i status."