tisdag, juni 05, 2007

Laglösa, maktfullkomliga facket

Återigen har ett fackförbund varslat om att sätta ett företag i blockad. Men inte för att de saknar kollektivavtal eller nåt sånt. Nej, de har kollektivavtal med fel fack.

Fackförbundet Kommunal gillar inte att de anställda i ett trädgårdskooperativ är syndikalister och därför har ett avtal med ett annat fackförbund (SAC).

Fackförbund får enligt lag inte vidta stridsåtgärder för att tränga undan befintliga avtal. Men det bryr sig inte LO om, för enligt deras organisationsplan så borde trädgårdsarbetarna vara med i Kommunal. Och det vet ju alla att om det står i något LO-papper gäller inga lagar längre.

Fackförbunden tar nu gång på gång i så att de spricker för att markera att deras makt inte får hotas av någon. Varken regering eller enskilda arbetare. Att de genom sina åtgärder skapar problem för företag och anställda verkar de inte bry sig det minsta om. Och hur de faktiska förhållandena ser ut verkar också irrelevant.

Ingen av de anställda är med i Kommunal och ingen av dem har efterfrågat ett annat avtal än det de har.

Egentligen borde företaget (Beda Trädgård) vara en dröm för facken. Genom att det är ett kooperativ äger de anställda själva produktionsmedlen och styr arbetet. Det kollektivavtal som tecknats ger arbetarna 35-timmarsvecka, helgdagar fria att kvittera ut oberoende av religiös tillhörighet, samt lika lön (19 250 kr/mån) oavsett arbetsuppgift.

När det kommer till att säkerställa den egna makten skyr LO uppenbarligen inga medel.

DN