torsdag, maj 24, 2007

Lika barn leka fortfarande bäst...

Ny regering, men samma gamla utnämningspolitik. Regering utnämner Jonas Hafström till nytt svenskt sändebud i USA. Den tidigare medarbetaren till Carl Bildt är säkert mycket kompetent och var faktiskt en av få som klarade sig undan utan anmärkning i Katastrofkommissionens rapport om händelserna kring tsunamin. Men vad hände med öppenheten?

Jag tycker det känns så himla trist att den borgerliga regeringen inte kan fullfölja sina ambitioner om
öppna utnämningsprocesser. Till vissa chefstjänster på myndigheter har man gjort detta. Senast idag bevisade man att partibok inte avgör vem som får bli generaldirektör genom att utse Dan Eliasson (s), f d statssekreterare på justitiedepartementet till chef för Migrationsverket. Men i flera fall har man gjort precis samma sak som man kritiserade den förra regeringen för.

Man kan ju undra om regeringen tyckte att denna tjänst var lite för viktig för att ha ett öppet förfarande. Men Jonas Hafström hade förmodligen mycket väl klarat av konkurrensen i en öppen process, så varför gör man såhär? Jag begriper inte hur den nya borgerliga regering kan vara så lik den gamla sosseregeringen ibland.


Noterar även att pressmeddelandena om dagens två utnämningar skiljer sig åt rätt mycket. Utnämningen av Hafström avhandlas på fyra rader. Det som gäller den nye chefen på Migrationsverket är mer än fem gånger så långt.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Skillnaden är väl bara att Janna Valik förefaller ha blivit kickad, och det enda uppseendeväckande med det är väl att det dröjde så länge.

Janna slutar idag, Migrationsverket har under morgondagen! en tillförordnad GD, Lars Påhlsson, tjänstgör från fredagen tills Eliasson tillträder på måndag. Valiks arbetsuppgifter framgent skall vara att "genomföra en översyn av hur myndigheterna inom migrationsområdet samarbetar, med särskilt fokus på utlandsmyndigheternas arbete med migrationsfrågor. Janna Valik blir generaldirektör i Regeringskansliet."

Sparkad snett åt sidan någon?

Till detta skall läggas det mycket stora interna missnöjet som riktats mot Valik och den tidigare överdirektören Lars-Gunnar Lund som också fick lämna sin post för en tid sedan.

15:29  

Skicka en kommentar

<< Home