torsdag, april 19, 2007

Plugga mindre, jobba mer!

Högskoleverket presenterade idag enkätundersökningen "Studentspegeln". Den visar bl a att fyra av tio studenter inte anser att "heltidsstudier" kräver att man studerar på heltid. Det är egentligen ingen större nyhet, även om andelen är större nu än för några år sedan.

Samtidigt kommer en annan intressant nyhet. Ett s k McJob är mer värt än en termins studier i statsvetenskap när det gäller möjligheterna att få jobb. En sifo-undersökning visar att 85 procent av cheferna anser att de jobbsökande har bra utbildning men saknar praktisk arbetslivserfarenhet. Över 90 procent tror att brist på arbetserfarenhet är den största anledningen till att många unga har svårt att få jobb.

Detta borde inte komma som någon överraskning. Den förra regeringen mål om att 50 procent av en årskull skulle pressas in i högskolan före 25-års ålder har gjort att alltför många kastar sig in i högskolevärlden utan att ha jobbat alls tidigare. Dessa unga människor är inte vana vid 40-timmars arbetsvecka och ser, som man ofta gör på gymnasiet, all tid som inte MÅSTE ägnas åt studier som vunnen. Problemet är att outnyttjad tid är det största slöseri som finns.

Egentligen behöver det inte vara negativt att "heltidsstudier" ger tid över till annat. Bara den tiden används till något vettigt. Eftersom bristen på arbetslivserfarenhet är det största problemet för unga att få jobb (fler har väl snart en universitetsexamen än erfarenhet av att ha jobbat) är det väl bra att de får möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Då ökar chanserna till ett fast jobb efter utbildningen.