tisdag, april 10, 2007

Tandvårdsutredning föreslår mer än högkostnadsskydd

Idag skriver ett gäng chefer för landets Folktandvårdsenheter på DN-debatt om att tandvårdsutredningens förslag om högkostnadsskydd riskerar att leda till ökade kostnader på tandvård under rubriken "Ensidigt högkostnadsskydd ger försämrad tandhälsa".

Om det vore så att tandvårdsutredningen enbart föreslog ett ensidigt högkostnadsskydd skulle det helt klart vara problematiskt. Det skulle då vara en subvention av höga priser. Men lyckligtvis kom
utredningen med betydligt fler förslag än så. Bland annat föreslås bättre information till patienten om tandhälsa, priser och behandlingsalternativ.

Artikeln fokuserar framförallt på att utredningens förslag skulle vara ett hot mot den förebyggande frisktandvården s k abonnemangstandvård där man betalar en fast månadskostnad för att få förebyggande tandvård och vissa typer av behandlingar. Men utredningen föreslår ju en tandvårdscheck på 300-600 kronor per person vartannat år. Denna kan mycket väl användas till att betala abonnemangstandvård, så egentligen föreslår tandvårdsutredningen precis det som Folktandvårdscheferna efterlyser. Med utredningens förslag får patienten större makt att välja behandling och behandlare. Om detta dessutom kompletteras med förbättrad information till patienterna kommer det helt säkert att gynna de som ger bäst tandvård till bäst pris.