tisdag, mars 28, 2006

Socialstyrelsen kritiska till utbyggnaden av högskolan

OK, dags att kamma till luggen, släppa sargen och vakna ur bloggdvalan...

Socialstyrelsen släppte idag Social Rapport 2006 som belyser utveckligen av den sociala välfärden. Det finns mycket av intresse i rapporten, som t ex det faktum att klyftorna ökat och att unga vuxna löper större risk att bli fattiga idag än i början av nittiotalet. Andelen fattiga bland studerande 20-24-åringar har fördubblats mellan 1991 och 2003. 46 procent av personerna inom denna grupp räknas idag som fattiga.

Rapporten tar även upp utbyggnaden av högskolan och Socialstyrelsen sällar sig till skaran som ifrågasätter regeringens politik på detta område. Analysen är klar:

Sedan början av 1990-talet har staten satsat stora resurser på en utbyggnad av högskolan. Att arbetslösheten fortfarande är hög bland de unga – och detta även för dem som har akademiska utbildningar – visar att denna satsning inte fullt ut gett de förväntade resultaten.

En slutsats är att universiteten kanske ägnar för mycket resurser till att träna akademiska färdigheter medan för lite görs för att utveckla de kompetenser som krävs på en hård arbetsmarknad. Ett problem här är att dagens system inte ger några starka ekonomiska incitament till universiteten att utveckla kurser som stärker studenternas chanser på arbetsmarknaden.

Ett annat problem är att det kan ta tid för företag och organisationer att anpassa sig till den snabba ökning av den unga arbetskraftens utbildningsnivå som skett under senare år.

Utbyggnaden är ett misslyckande, men ändå vill regeringen fortsätta och bygga ut som aldrig förr. Universiteten fokuserar på fel saker. Satsningar på kvaliteten, mer praktik i utbildningen och utbildningar utformade i samarbete med arbetsmarknaden är vad som behövs.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Looking for information and found it at this great site... »

16:15  
Anonymous Anonym said...

Very cool design! Useful information. Go on! » »

10:56  

Skicka en kommentar

<< Home