torsdag, februari 09, 2006

Statens bolag vill inte heller investera, Marita!

I gårdagens saga om Marita nämnde jag att hon tycks ha glömt att de statliga bolagen går bättre än någonsin utan att för den sakens skull investera.

Idag har SVT:s
Aktuellt granskat detta. De största utdelningarna kommer från Telia Sonera och Nordea, där staten är största ägaren. Men som vanligt är det ju inte samma sak om statliga bolag gör det som om det är hemska privatägda företag...

Marita säger till TT att statens utdelningar inte går till att "köpa ännu fler Mercedesar". Det hade kanske varit bättre. De har i alla fall en livslängd som långt överstiger det som staten köper för sina utdelningar: plusjobb och friår.

Finansminister Nuder anser att de statliga bolagens utdelningar är "väldigt glädjande" och visar att bolagen är framgångsrika. Detsamma tycks inte alls gälla när svenska företag som startats och drivits av enskilda människor, utvecklats och blivit multinationella företag som sysselsätter hundratusentals människor över hela världen. Som vanligt i socialdemokraternas värld är det inte intressant om människor har jobb eller inte. För dem är det mest intressanta vem som har ordnat fram jobben och är det inte staten så är de inget att ha.


Intressant är också det faktum som Magnus Lagerborg uppmärksammade mig på. Forbes presenterade i dagarna sin lista över länders investeringsklimat. Sverige, ni vet världens bästa land på allt, kom på 18:e plats. Sverige är inte bäst i världen, inte ens i Europa, inte ens i Norden faktiskt. Nej, inte ens i skandinavien är Sverige bäst. Listan toppas av Danmark, följt av Finland och Island.

1 Comments:

Blogger Christian Fredh said...

Klok som en bok...

19:30  

Skicka en kommentar

<< Home