lördag, april 01, 2006

Utbyggnaden som ingen ville ha

Regeringens utbyggnad av högskolan har tidigare kritiserats av studentorganisationer, arbetsgivare, fackföreningar och högskolor.

Regeringen har hela tiden hänvisat till att större ungdomskullar kräver en utbyggnad. Samtidigt har de anklagat de som motsatt sig utbyggnaden för att vilja förstöra för framtidens ungdomar och inte ge dem samma möjligheter.

Idag har många skrivit högskoleprovet, men inte lika många som tidigare. Antalet som skrev provet idag var 10 procent färre än förra våren. Lägg till detta att antalet sökande till högskolan inför vårterminen 2006 minskade med 8 procent. Dessa förändringar brukar traditionellt alltid följa ungdomskullarnas storlek, men trots ökande ungdomskullar så minskar intresset för högre utbildning.

Nu sällar sig dagens ungdomar, de som regeringen påstår utbyggnaden är till för, till skaran som inte vill veta av expansionen. Trots att färre söker högre utbildning i år än tidigare så ska högskolan byggas ut med över 15 000 platser.

Men regeringen lär väl fortsätta hävda att hälften av en årskull ska gå vidare till högre utbildning. Det ryktas att Pagrotsky föreslagit att socialdemokraterna ska ta fram en ny slogan inför valet:

Hälften ska med - vare sig de vill eller inte!