torsdag, januari 05, 2006

Är vänsterpartiet beredda att rösta för ett avskaffande av kårobligtoriet?

Idag inledde vänsterpartiet sin kongress i Göteborg. I sitt inledningtal sa Lars Ohly såhär:

"Mänskliga rättigheter är universella. Det handlar om allt från rätten till arbete och bostad till demokratiska fri- och rättigheter. Här är vi tydliga och konsekventa. Inskränkningar av människors rätt att organisera sig, yttra sig fritt, demonstrera och strejka går aldrig att förklara med att andra, högre mål kan uppnås. Därför spelar det ingen roll i vilket samhälle som övergrepp begås, eller med vilka argument inskränkningarna görs."

Ingen må tvingas att tillhöra en sammanslutning.

Tidigare har det hävdats, bl a från vänsterkanten, att kårobligatoriet är försvarbart eftersom det garanterar studenternas inflytande.

Men nu säger ju faktikst Lars Ohly att det inte spelar någon roll i vilket samhälle eller med vilka argument inskränkningar av dessa mänskliga rättigheter görs. Om Lars Ohly står för sina ord och om vänsterpartiet verkligen är så "tydliga och konsekventa" i sitt försvar av de mänskliga rättigheterna så kan de inte annat än rösta för ett avskaffande av kårobligatoriet nästa gång frågan kommer upp för behandling i riksdagen.

4 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Och hur stor är den chansen då?

Ohly står nog kvar vid sitt gamla uttalande: "Klasskampen leder ibland till att man måste tulla lite på demokratin". (Exakt citat återfinns i Uppdrags granskning från hösten -05)

22:08  
Blogger Johan Sjöberg said...

Chansen är nog tyvärr minimal...

Vänstern syn på mänskliga rättigheter är ju rätt så situationsanpassad om man säger så.

22:28  
Anonymous Anonym said...

Frivilligheten till medlemskap i kåren finns redan, man behöver inte studera vid universitet eller högskola. Väljer man ändå att göra det så får man:

1. Bli antagen till kurs eller program

2. Skaffa penna och anteckningsblock

3. Gå med i kår/nation

Kårer och nationer är helt integrerade enheter i konceptet "universitet och högskola" och att göra det momentet frivilligt är lika logiskt som att tentamen frivillig.

21:01  
Blogger Johan Sjöberg said...

Att betala skatt i Sverige är också frivilligt, man behöver ju inte bo här. Man kan ju flytta härifrån och byta medborgarskap om man vill.

Penna och anteckningsblock är väl också frivilligt, eller?

Detta gäller väl även för tentamen, även om det är nödvändigt för att få ut sina poäng eftersom man på något sätt ska visa att man uppfyllt kursmålen.

Medlemskapet i studentkåren har ju ingenting med utbildningen att göra. Att kårer och nationer skulle vara integrerade i konceptet "universitet och högskola" kan jag inte hålla med om. Om jag vill skaffa mig en civilingenjörsexamen vid KTH ska jag inte tvingas att stödja studentkåren ekonomiskt eller genom mitt medlemskap om jag inte alls sympatiserar med deras åsikter och agerande.

Genom dagens system kan studentkårerna helt ogenerat hävda att de företräder ALLA studenter på en högskola även om 90 % av studenterna egentligen har en helt annan åsikt än studentkåren i den aktuella frågan.

21:45  

Skicka en kommentar

<< Home