torsdag, december 15, 2005

Högskolan är Sveriges största arbetsmarknadspolitiska åtgärd

Idag presenterade SCB sin Arbetskraftsundersökning för november 2005. Ganska skrämmande läsning faktiskt. Det finns en kategori arbetslösa som kallas "Latent arbetssökande" på fikonspråk. Det betyder egentligen "Personer utanför arbetskraften som velat och kunnat arbeta". En ganska stor del av dem finns på Sveriges högskolor och universitet. Närmare bestämt 79 000 personer.

Det innebär att var femte heltidsstudent är arbetssökande. Givetvis innefattar denna siffra ett antal studenter som är förutseende nog att söka ett jobb innan de är klara med utbildningen, men i början av terminen var siffran 72 000 och min erfarenhet säger att väldigt få studenter aktivt söker jobb ett halvår före examen. Siffran innefattar dessutom bara heltidsstuderande och det innefattar ju inte alla arbetssökande som studerar.

Tittar man vidare i Arbetskraftsundersökningen upptäcker man något intressant. Det som på fikonspråk kallas "Konjunkturberoende program", d v s arbetsmarknadspolitiska åtgärder sysselsätter över 136 000 personer. Den enskilt största är s k "Förberedande insatser" och sysselsätter drygt 54 000 arbetslösa. Med andra ord så är de arbetssökande på högskolor och universitet nästan 50 procent fler än i den officiellt största arbetsmarknadspolitiska åtgärden.

De arbetssökande studenterna i Sverige syns inte i den officiella statistiken som arbetslösa. I alla andra europeiska länder gör de det. I Sverige väljer regeringen att blunda för problemet och bygger istället ut högskolan med 15 000 platser. Är det någon som tror att detta är en slump under ett valår? Nej, detta är inget annat än en lek med siffror och med människor. Den svenska högskolan har blivit Sveriges största arbetsmarknadspolitiska åtgärd.

4 Comments:

Blogger tollera said...

Du och jag verkar tala samma språk - jag ska lusaläsa din blogg om du läser min ;) Nog för att du är center och jag är liberal, men vi kan ändå alla unga hålla handen och peta regeringen!

22:49  
Blogger tollera said...

Kan man dra igång en kampanj med syfte att alla människor som går och drar på universitetet och som egntligen vill jobba ska anmäla sig till arbetsförmedlingen allihopa, eller skriva på en namnlista? Ahhh, nåt måste man väl ändå kunna göra? Vi måste sluta acceptera detta

23:05  
Anonymous Anonym said...

Är ni avundsjuka på alla ungdomar som studerar.

"Går och drar" snygg nedlåtande formulering.

KAS

18:18  
Anonymous Anonym said...

maste kolla:)

00:08  

Skicka en kommentar

<< Home