tisdag, december 06, 2005

Göran Persson: "Det är för få som avgår i svensk politik"

I debatten om ansvarsutkrävande efter katastrofkommissionens rapport har Göran Persson tagit på sig ansvaret för de brister som funnits och de fel som begåtts. Men han är inte beredd att avgå eller att ge någon annan ansvarig person sparken.

1997 hade Persson uppenbarligen en något annan syn på dessa frågor skriver
DN idag. I boken "Den som är satt i skuld är inte fri" skrev Göran Persson:

”Vi har många chefer och ledande politiker som fått mycket stryk och ändå sitter kvar. Det vore bättre att folk tog sin hatt och gick, ofta till ett mycket bättre liv."

Det är ju rätt intressant att Göran Persson tycks ha bytt åsikt så fullständigt i denna fråga. Men det klart, det är ju lättare att tycka så när det inte finns en pågående kris mindre än 10 månader före ett riksdagsval. Göran har ju förresten en hatt att ta med sig när han går. En doktorshatt från Örebro Universitet som skiner av vänskapskorruption.

Efter Katastrofkommissionens rapport står det helt klart att ett antal personer brustit i sitt agerande och i sin tjänsteutövning. Riksdagens ledamöter bör då, enligt mig, utkräva ansvar för detta genom att rikta en misstroendeförklaring mot statsministern eller ansvariga statsråd. Att, som vissa, argumentera för att det inte är någon idé eftersom de inte kommer att finnas en majoritet i riksdagen som ställer sig bakom detta är ju bara korkat. Det resonemanget skulle ju innebära att oppositionen skulle sluta skriva motioner eftersom de inte kommer få stöd av en majoritet i riksdagen.

Ansvarsbegreppet har i Sverige blivit urvattnat. Att ta sitt ansvar har blivit synonymt med att erkänna att man har gjort fel. Det är inte att ta ansvar. Ansvar tar man genom handling, inte genom politiskt korrekta, tillrättalagda och innehållslösa ord.

Oavsett om riksdagen väljer att väcka ett misstroendevotum mot Persson eller någon annan i regeringen hoppas jag innerligt att svenska folket gör det den 17 september nästa år.

För den som inte vill vänta så länge finns det möjlighet att skriva på det upprop mot Laila Freivalds som en läkare som arbetade ideellt under katastrofen i Thailand har startat.

1 Comments:

Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

bra research med boken, du är blogg-länkad...

MVH Jonas

20:04  

Skicka en kommentar

<< Home