måndag, november 28, 2005

Konsten att vända en ko på isen

Sveriges populistparti nr 1, Junilistan, har insett att det inte är någon höjdare att umgås med högerextremister i Bryssel om man ska komma in i den svenska riksdagen. Aftonbladet listade för ett tag sedan Nils Lundgrens lekkamrater i Bryssel. Inte så bra insåg Junilistan och började fundera hur kon på isen skulle räddas. Nu har de tydligen kommit fram till sin lösning. Kon ska vändas!

Junilistan vill nu byta partigrupp i EU-parlamentet till European Free Alliance, EFA. Det intressanta i detta är att partiet i så fall hamnar i en grupp som förespråkar ett starkare, mer federalt EU. Helt på tvärs med den politik som Junilistan förespråkade i EU-valet och helt på tvärs med den politik som innebar att Junilistan mot alla odds kom in i EU-parlamentet 2004. Kon har vänt på sig utan någon som helst hänsyn till de som närt henne.

Jag tycker mig se en intressant trend i svensk politik. Det är inne med kovändningar och att slakta heliga kor.
  • Lars Ohly får kritik och slutar vara kommunist... åtminstone fram till valet.
  • Det liberala och integritetsvärnande folkpartiet har blivit batongliberaler som skriker efter hårdare tag, mer kontroll med hjälp av kameraövervakning och buggning.
  • Moderaterna har blivit sosse-light som kallar sig kollektivavtalsfantaster och toppar det hela med att föreslå en supermaxtaxa.

Men egentligen var det kanske Göran Persson som började när han tog sig en svängom med kossan Doris...