tisdag, november 08, 2005

Hur kan särbehandling vara positiv?

Karlstad och Örebro Universitet hotas av stämning efter att givit ett antal män företräde till en vårdutbildning trots att totalt 71 kvinnor hade bättre betyg eller högskoleprovsresultat bara i Karlstad. Detta kallas för positiv särbehandling och Sveriges Förenade Studenkårer (SFS) älskar det. Hur kan någon påstå att denna särbehandling är positiv?? Det är ju precis samma sak som att diskriminera!

Om man slår upp "diskriminering" i Nordstedts Svenska Ordbok kan man läsa att det betyder "orättvis behandling (av viss grupp)". Är det en rättvis behandling att kvinnor som har bättre meriter än män nekas plats på en utbildning för att de är kvinnor? Knappast. Det är orättvis behandling och därmed diskriminering.

SFS skriver i
"SFS tycker till om positiv särbehandling" att "Positiv särbehandling är en metod för att främja lika möjligheter för grupper som på något vis är missgynnade eller diskriminerade." Snälla rara SFS, förklara för mig på vilket vis män som söker en vårdutbildning är missgynnade av att vara män eller diskrimineras i antagningsprocessen för det fattar jag faktiskt inte. Och förklara gärna för mig hur ni menar att de kvinnor som inte antas till utbildningen trots bättre förkunskaper inte diskrimineras p g a kön i detta fall.

Vidare skriver SFS att: "Metoden bygger på konstaterandet att det förekommer eller har förekommit en strukturell diskriminering, det vill säga att vissa grupper regelmässigt gynnas på andra gruppers bekostnad." Menar SFS på fullaste allvar att kvinnor som söker vårdutbildningar regelmässigt gynnas på männens bekostnad? Ja, kvinnor har generellt sett högre betyg än män, men det ska de väl inte straffas för.

Eftersom alla sökande konkurrerar med betyg eller poäng från högskoleprov måste detta i så fall innebära att SFS anser att betygssystem och högskoleprov regelmässigt gynnar kvinnor. Men SFS konstaterar tvärtom att "Högskoleprovet gynnar män framför kvinnor, medan kvinnor har bättre betyg än män." Högskoleprovet är utformat på ett sätt som gynnar män. Kvinnor är bättre på att skaffa sig bra betyg, men det har inte med systemet i sig att göra.

SFS har den senaste tiden omprövat en del av sina tidigare tokerier, såsom sitt uttalade stöd för regeringens 50%-mål. Detta gav en smula hopp om att SFS skulle komma att ompröva en del andra dumheter. När det gäller den positiva särbehandligen tycks dock SFS vara hopplösa. Det lilla ljus som kunde skönjas har nu släckts. SFS är och förblir till stora delar en omodern organisation med omoderna idéer.

3 Comments:

Blogger Magnus Andersson said...

En gång bodde det en man på andra sidan dalälven, han förstod inte varför SFS som var så dumma i huvet hade medlemmar. Han drev stenhårt att en viss studentkår skulle lämna SFS... historien kommer visa om han får rätt.

19:47  
Blogger Johan Sjöberg said...

Den mannen har mitt fulla stöd...

14:55  
Anonymous Anonym said...

"Hur kan särbehandling vara positiv?"

Om du ger en tiggare ett mål mat hjälper det mer än om du ger 100 av dem en teskjed var. Nog kan särbehandling vara positiv,,,

10:21  

Skicka en kommentar

<< Home