tisdag, oktober 25, 2005

CHF uppmanar högskolorna att trotsa regeringen

Regeringen vill öka antalet studieplatser på landets högskolor och universitet med 17 500 de närmaste åren. Detta trots att de flesta är rörande överens om att det den svenska högskolan mest av allt behöver är en ordentlig satsning på kvaliteten i utbildningen. Lyckligtvis bryr sig högskolorna och universiteten mer om utbildningskvaliteten än socialdemokraterna tycks göra. Istället för att följa regeringens vilda rusning åt fel håll så väljer nu flera stora universitet att lägga pengarna på satsningar för att höja kvaliteten i utbildningen.

- Det är mycket glädjande att se att högskolor och universitet runt om i landet har insett att de måste sätta stopp för regeringens ensidiga satsning på kvantitet inom högskolan. Om Sverige ska kunna mäta sig i den internationella konkurrensen så går det inte att bygga ut högskolan på bekostnad av kvaliteten. Jag hoppas att fler högskolor och universitet väljer att följa Stockholms, Göteborgs och Uppsala universitet och satsar pengarna på kvaliteten, trots att det inte tycks vara regeringens önskemål, säger Karin Andersson, vice ordförande i Centerpartiets Högskoleförbund.

De senaste tio åren har anslagen till högskolorna successivt urholkats vilket lett till färre lärare per student och lägre kvalitet i utbildningen. När regeringen inte längre tar ansvar för att studenterna ska få en utbildning av god kvalitet måste högskolorna våga gå emot regeringen och ta det ansvaret.

- Jag vill att alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet ska känna att de får en utbildning av hög kvalitet som förbättrar deras möjligheter att förverkliga sina drömmar. Så är det inte idag. Därför vill jag uppmana de högskolor och universitet som ännu inte beslutat vad de ska göra med de pengar de tilldelats att, i motsats till vänsterkartellens önskan, satsa dessa på att förbättra kvaliteten eftersom den på många håll har försämrats kraftigt under de senaste åren. Det vore det bästa såväl för studenterna som för högskolorna själva, avslutar Karin Andersson.