söndag, oktober 09, 2005

Skojarpartiet populisterna

I veckan meddelade Junilistan att de ställer upp i riksdagsvalet. Vad står de för? Vilken politik vill de föra? Ofta kan man få svar på detta i partiprogram och andra åsiktsdokument, men Junilistans variant är något mer diffus.

Deras strategi bygger på att inte ha medlemmar, utan endast sympatisörer. På så vis slipper de har partistämmor där de diskuterar och formar en politik som partiet sedan ska driva. I partiets variant till partiprogram, det s k oktobermanifestet, kan man läsa vad partiledningen anser att partiets riksdagskandidater ska driva för politik i vissa utvalda sakfrågor. I princip så kan man säga att det är upp till varje kandidat att driva vilken linje som helst i de flesta frågor. Med andra ord så kan en röst på Junilistan leda till precis vad som helst.

Det blev en hel del rabalder när medierna rapporterade att Junilistan ställde sig negativa till abort. Detta visade sig enligt junilistan vara ett misstag. Förmodligen ansågs det inte tillräckligt politiskt korrekt. Nils Lundgren sade såhär till Aftonbladet:

- Jag säger ja till abort. I Sverige dominerar totalt synen att kvinnan har rätt till sin egen kropp.

Det Nils Lundgren, populisternas populist, säger är i princip att de flesta svenskarna är för fri abort, så då är jag också det för då kommer folk rösta på mig.

Aftonbladet listar även ett antal partier som tillhör samma gruppering i EU-parlamentet. Det är inga mysfarbröder direkt. Abortmotståndare, invandrarfientliga partier och partier som förnekar förintelsen. Dessa är Nils Lundgren lekkamrater i EU. Vem vet hur det blir om Junilistan tar plats i riksdagen?