tisdag, september 20, 2005

Varken kvalitet i utbildning eller leverne

PRESSMEDDELANDE 2005-09-20

Varken kvalitet i utbildning eller leverne

Regeringens budgetproposition omfattar utgifter för 783 miljarder. Mycket är valfläsk som syftar till att socialdemokraterna ska klamra sig fast vid makten. Regeringens största åtgärd för högskolorna är att skapa ytterligare 17 500 nya platser trots att många platser redan idag står tomma. Över en tredjedel av alla studenter som påbörjade ett utbildningsprogram nu i höst antogs till en utbildning där alla sökande antogs.

- Jag förstår mig inte på regeringens prioriteringar. Studentorganisationer, högskolor och universitet och t o m berörda fackförbund är alla överens om att pengarna borde läggas på att höja kvaliteten och satsningar på forskning, men regeringen fortsätter att använda högskolan som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Med tanke på Bolognadeklarationens storvulna målsättningar om en globalt konkurrenskraftig högre utbildning är statistikfriseringen förödande, säger Ilan Sadé, ordförande i Centerpartiets Högskoleförbund, i en kommentar till budgetpropositionen.

De flesta väljargrupper får sin lilla del av Nuders hoplånade kaka. Men som så ofta tidigare tycks regeringen ha glömt de 350 000 studenter som redan finns på högskolor och universitet runt om i Sverige.

- Regeringens budgetproposition innehåller inga betydande åtgärder för att förbättrar den ekonomiska situationen för studenterna. Studiemedlet täcker inte de nödvändigaste kostnaderna för många studenter. Studenternas ersättning har utvecklats långsammare än konsumentpriserna under många år och hyrorna på studentbostäder är på tok för höga i förhållande till studiemedlet. Lönsamheten för låginkomsttagare, likt studenter, att arbeta deltid är försvinnande liten. Dessutom har regeringen fortfarande inte gjort något för att studenterna ska omfattas av de generella trygghetssystemen. Budgetpropositionen är en stor besvikelse för Sveriges 350 000 studenter, avslutar Ilan Sadé.