torsdag, oktober 20, 2005

Alla ska ha det lika dåligt - det är mest rättvist så!

Socialdemokraterna driver just nu en kampanj under namnet "Alla ska med - så enkelt är det!" med affischer runt om i landet. Ett par av affischerna är ganska intressanta eftersom de, med all önskvärd tydlighet, avslöjar sossarnas verklighetsuppfattning och syn på vad som är rättvist.

Affisch 1 - Kan vi bli välfärdiga?: På affischen står att läsa:

"För vår modell har skapat världens bästa land för de yngsta. /.../
Nu ska vi också bli världens bästa land för de äldre."

Socialdemokraterna tycks ha missat något, eller så blundar de som vanligt för verkligheten. I veckan presenterade SCB rapporten "Ungdomars etablering". Den visar bl a att ungas ekonomi och hälsa försämras samtidigt som de äldre får det bättre. Klyftan minskar samtidigt när det gäller folkhälsan - de äldre blir friskare, de yngre sjukare. Välståndet flyttar uppåt i åldrarna, och den utvecklingen kommer att förstärkas framöver. TCOs ordförande Sture Nordh skrev redan i början av augusti i en rapport att "Dagens unga är den första generation på mycket länge som inte tror att de kommer att få det bättre än sina föräldrar."

Menar (s) att de unga har det bra i Sverige? Har (s) inte förstått att deras politik har skapat generationsklyftor där de unga får det allt sämre? Det som socialdemokraterna definierar som bäst är enligt oberoende bedömare riktigt dåligt. Men (s) vill väl att alla ska ha det lika dåligt, det är ju mest rättvist så!

Affisch 2 - Du och jag, med rätt att vurpa.: På affischen står att läsa:

"Det finns de som tycker att var och en får klara sig själv.
Som ser skola, sjukhus och omsorg som en marknad -
där de rika kan välja och vraka och vi andra får nöja oss med något sämre."

Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att socialdemokraterna inser att privata alternativ inom skola, vård och omsorg skulle erbjuda bättre kvalitet än de statliga "gratis"-alternativen (Observera att ingenting är gratis, vi betalar ju faktiskt mest skatt i hela världen!!). Socialdemokraterna har konsekvent motarbetat framväxten av privata, högkvalitativa alternativ med stopplagar och andra dumma påhitt. Detta trots att de benämner dagens skola, sjukhus och omsorg som "något sämre".

Men återigen handlar det väl om sann socialdemokratisk rättvisa. Kanske bör (s) döpa om sin kampanj till: Alla ska ha det lika dåligt - så enkelt är det!