onsdag, december 07, 2005

En överutbildad generation - del 4

Idag publicerade SCB rapporten "Arbetskraftsbarometern ´05". I den konstateras bl a att:

"Det är fortsatt trögt på arbetsmarknaden för de arbetssökande. De tillfrågade arbetsgivarna uppger att det är brist på sökande för färre utbildningsgrupper i år än vid förra årets undersökning."

Det finns med andra ord ett större utbud av arbetssökande att välja bland för de som vill anställa än förra året. Konkurrensen har med andra ord blivit hårdare. Det finns ju förstås skillnader i olika utbildningsgrupper. Rapporten visar tydligt vilka det är som har fått och som får det allt svårare:

"Inom det tekniska området uppger arbetsgivarna främst brist på sökande med yrkeserfarenhet. Av de nyutexaminerade är det brist endast på sökande med gymnasieutbildning..."

Akademiker med teknisk utbildning som saknar arbetslivserfarenhet, d v s de som följt regeringens uppmaning att gå direkt från gymnasiet till högskolan, är det överskott på. Ändå byggs högskolan ut med över 15 000 nya platser de kommande året.

Men det är inte bara personer med teknisk utbildning som har det tufft. Faktum är att det aldrig, under de tio senaste åren, har varit brist på nyutexaminerade sett över alla utbildningsområden. Men tillgången har ökat stadigt de senaste fyra åren och idag överstiger tillgången efterfrågan. Detta förklarar den ökande arbetslösheten bland unga akademiker.

Hela rapporten finns på SCB:s hemsida www.scb.se

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi har Europas mest välutbildade ungdomar, och en grupp av arbetslösa som i många fall inte får några arbeten för att det saknas kvalificerade arbeten, eller på grund av att de är överkvalificerade för de enklare jobben.

Tittar man på hur den sittande regeringen vill lösa problemet, så är det genom nya utbildningsplatser, eller genom lågavslönade kvinnojobb i kommuner och landsting.

Ser man på borgarnas lösning på arbetslösheten, så är det mest tal om lågavlönade pigarbeten, som dess utom ska subventioneras.

Känns uppriktigt sagt som om varken borgarna eller den sittande regeringen har några större visioner, för hur man ska lösa problemet med att den höga arbetslösheten hos välutbildade yngre medborgare.

09:46  

Skicka en kommentar

<< Home