torsdag, december 22, 2005

Hur funkar miljöpartister?

Ibland slås det världsrekord i inkonsekvens... Idag är en sådan dag. Ny världsrekordinnehavare i specialgrenen inkonsekvens är miljöpartisten Yvonne Ruwaida. Hon kräver idag att generaldirektören för Migrationsverket, Janna Valik, ska lämna sin post. Jag tycker inte att hon har fel. Men jag fattar inte vad Yvonne Ruwaida ser för skillnade i detta fall jämfört med diskussionen om misstroendevotum mot Laila Freivalds för några veckor sedan.

Yvonne Ruwaida motiverar sitt krav såhär för TV4 Nyheterna:

"Myndighetschefen har det högsta ansvaret för hur
myndigheten fungerar och det har inte fungerat."

Byt ut ordet "myndighetschefen" mot t ex "Utrikesministern" och "myndigheten" mot "utrikesdepartementet".

Är det någon som kan förklara för mig vad skillnaden i dessa två fall egentligen är?

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kanske är inte Utrikesdepartementets huudsakliga uppgift att hantera naturkatastrofer...

20:03  
Blogger Johan Sjöberg said...

Kanske inte det, men det är väl ändå deras uppgift att hjälpa svenska medborgare i nöd på andra sidan jorden... eller?

20:42  
Anonymous Anonym said...

Inte ur ett liberalt perspektiv... eller?

För övrigt verkar du dåligt påläst: mp (även om inte Ruwaida är taleskvinna i just de frågorna) tillhörde dem som krävde Freivalds avgång efter katastrofkommissionens rapport "om inget exeptionellt framkommer i KU-förhören" (citat: Peter Eriksson) - så uttalat kritiska var inte ens alliansen, undantaget centerpartiet.

11:01  
Blogger Johan Sjöberg said...

Vad UDs uppgifter är i dagsläget är väl ganska väl definierat och handlar väl inte om vilket perspektiv man har? UD har ett antal ansvarsområden och de finns till och med listade på deras egen hemsida. En av uppgifterna är "Hjälp till svenskar i utlandet." Under denna rubrik står det: "Till utrikesförvaltningens uppgifter hör att hjälpa nödställda svenskar i utlandet."
Visst kan man ha olika syn på om det är rätt eller inte men detta är kalla fakta idag... oavsett perspektiv.

Den borgerliga alliansen var överens om att undersöka möjligheterna för ett misstroende mot Freivalds genom att fråga enskilda vänster- och miljöpartister om de är beredda att stödja ett misstroende. Ingen från v eller mp var beredd att stödja alliansen i denna fråga.

Jag har aldrig hört en miljöpartist omedelbart kräva Freivalds avgång. Man har sagt att hon "bör fundera" och att man vill avvakta KU-förhören. Marucs citat är säkert korrekt, fast jag vet ju inte vilken källa det är.

Vad gäller att jag skulle vara dåligt påläst i frågan så får marcus givetvis tycka det, men jag bedömer Sveriges Radio som en högst trovärdig källa.

Den 6/12 sa Peter Eriksson (PE) i en intervju i Sveriges Radio (SR):

CITAT:

SR: Vilken slutsats tycker du att hon ska dra?

PE: – Det måste hon själv avgöra, men det är rimligt att hon tar sig en funderare på den frågan efter all kritik som har varit från allmänhet och kommissionen på utrikesdepartementets sätt att hantera krisen.

SR: Om konstitutionsutskottet, KU, i riksdagen i sin granskning skulle komma fram till att Laila Freivalds ska prickas, hur ställer ni er till att uttala misstroende mot henne?

PE: – Om KU kommer fram med en stark kritik mot Laila Freivalds måste man ta upp frågan igen, om hon inte självmant bestämmer sig för att avgå.

SR: Då kommer ni att kräva att hon avsätts?

PE: – Jag utesluter inte det. Men det dröjer ju en tid, och man måste ge även henne en chans att svara på kritiken i de utfrågningar som kommer att ske då.
SLUT CITAT

Detta är ju ganska vagt uttryckt faktiskt. I princip säger Peter Eriksson att det är upp till Freivalds själv. Och om KU prickar henne så är det ändå inte säkert att de kommer att stödja ett misstroende.

17:03  
Blogger Tomas Melin said...

Om man vill veta vad Mp tycker så är det väl rimligt att gå direkt till källan? www.mp.se

Där kan man läsa:
Miljöpartiets riksdagsrupp vill avakta i frågan om misstroendeförklaing tills dess att KU-granskningen är klar.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att Freivalds bör avgå om inget exeptionellt nytt framkommer i KU-förhören.

Peter Eriksson framför i bland annat DN skarp kritik mot utrikesminister Laila Freivalds. Att Göran Persson själv skulle vara ansvarig är inte en förklaring som Peter Eriksson anser vara acceptabel.

- Man kan inte som statsminister ta över ansvaret från de olika ministrarna, säger Peter Eriksson. Det som ligger på en enskild minister, ligger där. Annars har vi tjugo ansvarslösa ministrar och en enda person som är ansvarig för allt som händer.

...

14:45  
Blogger chenlina said...

chenlina20171102
canada goose nederland
coach outlet
ray ban sunglasses
sac longchamp
ugg uk
adidas stan smith
ugg boots on sale 75% off
nike roshe run
moncler jackets
ugg sale

06:41  
Blogger yanmaneee said...

nike air vapormax
jordan 12
asics sneakers
nike shoes
yeezy
coach outlet store
fenty puma
christian louboutin
yeezy shoes
kate spade handbags

04:14  

Skicka en kommentar

<< Home