I myndigheternas förlovade land... (del 2)
Regeringen vill ha en ny myndighet. Ett jämställdhetsverk. För en tid sedan skrev jag om detta när Göran Persson lanserade idén på S-kvinnornas kongress. Statskontoret har utrett frågan och avfärdat idén kanske för att de (precis som jag) tycker att det redan finns för många myndigheter. Men regeringen vill ändå ha en ny myndighet. Statskontoret har på regeringens uppdrag räknat antalet myndigheter och kommit fram till att det finns ungefär 552(!) stycken. Enligt regeringen är detta tydligen inte tillräckligt.
Eller så är det, i likhet med så mycket annat nuförtiden, en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Eftersom endast ett fåtal av de anställda på de myndigheter som utlokaliseras vill ju vara kvar när de flyttar så passar det ju bra om det finns en ny myndighet som kan anställa åtminstone några av dem.
Myndighetsskapande finns nog inte som ord i Svenska Akademins Ordlista, men det dyker nog snart upp med en defintion i stil med "politisk åtgärd för en regering som vill visa handlingskraft när politiken slutat fungera". För det är det som regeringen sysslar med. När poitiken inte fungerar och idéerna är slut skapar man myndigheter som ett alibi för att visa på någon sorts handlingskraft som egentligen tog slut för länge sedan.
CHF tipsar Pagrotsky om nytt utbildningsprogram
Regeringen och samarbetspartierna föreslår att högskolorna tilldelas 3 500 nya utbildningsplatser i år och nästa år. För att fylla dessa föreslår Centerpartiets Högskoleförbund att ett nytt program införs vid Sveriges universitet och högskolor: AMS-kunskap, 160 poäng.
- Regeringen är ju väldigt angelägen om att minska arbetslösheten inför valet. Vi har lösningen för att fördröja ungdomsarbetslösheten i åtminstone fyra år. Under tiden får man en god utbildning för att klara av det liv som väntar, säger Ilan Sadé, förbundsordförande.
- Dessutom är det ett steg på vägen för att slussa in hälften av alla färdigbakade gymnasister i framtidens högskoleindustri. Att platser idag står tomma vid många utbildningar innebär ju att vi snart kan ha fler platser än det finns högskolebehöriga. Då vinner vi garanterat OECD-statistiken, tillägger Ilan Sadé.
Förslag till utbildningsprogram AMS-kunskap, 160 poängSyftet med utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som riskerar att bli arbetslös före september 2006. Du blir introducerad i de viktigaste delarna av den svenska arbetsmarknadspolitiken och får samtidigt en bra grund att stå på inför det liv som väntar efter avlagd examen.Utbildningens struktur
År 1 Repetera grundskolan, 20 p Repetera gymnasieskolan, 20 pÅr 2 Förberedelsekurs, högre studier, 10 p CV-kunskap, 10 p Datorkörkortet, 10 p Obligatorisk promenad, 5 p Lär känna dig själv – lär känna andra, 5 pÅr 3 Blanketteori, 10 p Bidragsvetenskap, 10 p Socialdemokrati, 8 p AMS-kunskap, 7 p Valbara kurser, t ex Arbetsmarknaden ur ett genusperspektiv, 5 p Arbetsmarknaden ur ett mångfaldsperspektiv, 5 p Arbetsmarknaden ur ett ”vitmedelåldersheterosexuellmansperspektiv”, 5 p Arbetsmarknaden ur ett HBT-perspektiv, 5 p Arbetsmarknaden ur ett internationellt perspektiv, 5 p Arbetsmarknaden ur ett miljöperspektiv, 5 pÅr 4 Likriktning, 20 p Examenspraktik, 20 pExamen
Efter avslutade studier erhåller du en magisterexamen i AMS-kunskap.Efter studierna
I likhet med många andra högskolestudenter kan du efter att ha avlagt examen se fram mot att besöka arbetsförmedlingen och sedan vänta 90 dagar på att erhålla A-kassa. Efter ytterligare 90 dagar kan du på den begränsade A-kassan (ca 4 000 kronor efter skatt) se fram emot att börja betala av på din studieskuld som uppgår till närmare 200 000 kronor. Lycka till!
Sossarnas arbetsmarknadspolitik avslöjad... igen!
Det är ett tag sedan jag bloggade. Över en månad sedan faktiskt. Under tiden har jag haft en underbar sommar med sol och bad och så mycket lugn och ro att jag knappt kan minnas när jag hade en så lugn sommar senast. Om några dagar går vårt flyttlass från Gävle till Årsta och den 25 juli börjar jag mitt nya jobb som förbundssekreterare för CHF.
En hel del har ju förstås hänt sedan jag bloggade sist, men mycket är sig likt. Till exempel sossarnas trixande med siffror för att ge sken av att arbetslösheten minskar. Idag visar SVTs Rapport hur regeringen ska uppnå de 30 000 nya jobb som utlovades i vårbudgeten i april.
Det handlar om de kostsamma friårsplatserna. AMS-direktören Björn Sergel visar hur de som får friår fortfarande räknas som sysselsatta och de som tar ett friårsjobb också ingår i gruppen sysselsatta. De blir med andra ord två sysselsatta på ett arbetstillfälle. AMS spår att antalet sysselsatta individer istället kommer att minska med 4 000. Tack AMS för er ärlighet!
Extra kul var det att se när kommunminister Sven-Erik Östberg förklarar trixandet med att "nu följer ju vi internationella regler" trots att friår endast finns i Sverige. Pinsamt dåligt försök!