tisdag, juni 14, 2005

Ny värld - ny högskola, i syfte att nå politiska mål

Att regeringens mål för den högre utbildningen handlar om kvantitet mer än om kvalitet blir allt mer tydligt (något jag bloggat om ett antal gånger tidigare). Regeringens mål är att 50 procent av en årskull skall ha påbörjat högre utbildning innan 25 års ålder.

I högskolepropositionen "Ny värld - ny högskola" dyker plötsligt ännu en åtgärd upp som syftar till att nå detta kvantitativa mål för högskoleutbildningen. Regeringen gör inte ens ett försök att maskera den. I sammanfattningen av propositionen står att läsa:

I syfte att öka direktövergången till högre utbildning slopas urvalsgruppen högskoleprov i kombination med arbetslivserfarenhet.

Som vanligt är det kvantiteter som styr regeringens högskolepolitik. Regeringen har nämligen märkt att högskolorna är ett utmärkt ställe att gömma undan arbetslösa ungdomar på. Att de sedan, i brist på arbetslivserfarenhet, får allt svårare att få jobb efter avslutade studier syns ju inte förrän efter valet.

I veckan rapporterade nyhetsmedier att högskolornas ansträngda ekonomi är det största hindret för att unga, ambitiösa människor skall kunna läsa vidare. Regeringen har tydligen trott att en fortsatt expansion av högskolan skulle vara möjlig utan att ytterligare resurser behöver tillföras. Högskoleverket meddelar att andelen som påbörjar högre utbildning innan den magiska "25-årsgränsen" idag är 47 procent, men att denna siffra kommer sjunka dramatiskt om inte högskolornas ekonomi förbättras. Det tycks som om verkligheten har kommit ifatt regeringen.

Jag har ett bättre recept på en ny värld: En ny regering!