tisdag, juni 14, 2005

Ny värld - utan plats för de nya högskolorna

Idag presenterade regeringen (äntligen) sin proposition om högskolepolitik. Propositionen har titeln "Ny värld - ny högskola". Denna "nya värld" har uppenbarligen ingen plats för de mindre, regionala högskolorna. För hur ska man annars tolka regeringen förslag till ny examensordning.

Själva strukturen med utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå har jag inga synpunkter på. Problemet är regeringens syn på den avancerade nivån. Pagrotsky & Co vill inför en masterexamen för att höja statusen på den svenska utbildningen, både nationellt och internationellt. Även så långt är allt väl, men när man läser regeringens syn på examensrätt för masterexamen förstår man snart att den "nya världen" inte innefattar den mindre, regionala högskolorna.

Ur proposition 2004/2005:162:
Tillstånd att utfärda masterexamen bör ges till statliga universitet, statliga högskolor med vetenskapsområde och enskilda utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda doktors- och licentiatexamina inom ett vetenskapsområde.


Detta förslag innebär att t ex Högskolan i Gävle, Högskolan i Dalarna och Högskolan på Gotland inte får rätt att utfärda den nya, statusfyllda masterexamen. Dessa högskolor är, precis som många andra regionala högskolor, en grundläggande förutsättning för tillväxten i sina respektive regioner. Utan rätten att utfärda masterexamen kommer dessa högskolor att hamna i ett B-lag som töms på studenter med höga ambitioner och med sämre konkurrenskraft än de högskolor som innehar examensrätten. Detta leder i sin tur till försämrade tillväxtmöjligheterna i hela regioner.

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är väl inte Pagrotskys fel att de nämnda högskolorna inte håller måttet? Om vi har uppställt kriterier för vad en mastersutbildning skall innehålla och utbildningsinstitutionerna inte har några reella möjligheter att kunna tillgodose de givna kriterierna så är det väl uppenbart att de inte skall kunna utfärda sådana? Detta innebär inte att de inte kan få göra det inom en snar framtid.

/Amir Sariaslan

19:29  
Blogger Johan Sjöberg said...

Problemet är att vetenskapområden är jättekolosser som kräver spetskompetens inom fler områden än en mindre, regional högskola kan klara av. I Gävle finns t ex världsledande byggforskare och Högskolan i Dalarna är mycket framstående inom materialteknik. Högskolorna är inom vissa fall ledande i utvecklingen inom specifika områden och har högsta lärarkompetensen inom dessa områden. Men de får ändå inte utfärda masterexamen trots att de mer än väl "håller måttet" inom ämnesområdena. Det är Pagrotskys fel!

19:35  
Blogger Karin Andersson said...

Det som krånglar till det hela är att den avancerade nivån ska ha två examen, efter ett år kan man ta ut de magisterexamen, och efter två år så kan man få en mastersexamen.
Visst, det är bra att man bara efter ett år ska kunna få ut ngt oxå. men hur står sig då det internationellt? vad blir då en magisterexamen värld när man åker till belgien för att söka ett jobb?

För övrigt så tycker jag propositionen utelämnar massa saker. Studiemedelssystemet? Tryggheten för studenter?

/KA

19:41  
Blogger Johan Sjöberg said...

Den ettåriga magisterexamen känns mest som en "alibi-examen" för att de mindre högskolorna ska ha kvar en examen över grundnivån. Internationellt (och förmodligen även nationellt) blir den tämligen värdelös. Förmodligen inte ens värd räntan på det extra studielån studenterna behöver ta.

19:53  
Blogger Magnus Andersson said...

Amir, vad är det som säger att grundutbildningen är bättre på universiteten än på de regionala högskolorna? Inom en snar framtid är dessutom ett begrepp som fungerar om man jämför med Uppsala Universitets livslängd... för två år sedan i runda slängar lämnade Högskolan i Gävle in en ansökan om vetenskapsområde teknik, utan att Regeringen ens reagerat eller meddelat att de börjat jobba med den än...

22:05  
Anonymous Anonym said...

Nej, inte Pagrotskys fel direkt, snarare idioten Östros fel. Där har du anledningen till den urvattning av den högre utbildningen som blivit resultatet av den gångna årtiondets utbildningspolitik. Men så går det väl om man har en utbildningsminister som älskar SFS. =P

16:09  
Blogger Dan W Boter said...

Perspektiv på Johan Sjöbergs blogginlägg "Ny värld - utan plats för de nya högskolorna"...
Du skriver att "Utan rätten att utfärda masterexamen kommer dessa högskolor att hamna i ett B-lag som töms på studenter med höga ambitioner och med sämre konkurrenskraft än de högskolor som innehar examensrätten."
Undertecknad är efter två terminer som studentrepresentant vid Södertörns högskola förvissad om den stora viljan att begagna det egna ämnet med magister- och masterexamen. Men det personerna på ledande positioner inte tycks förstå är att säkerställa utbildningskvaliteten på A-C-nivå. För fotbollsspelaren som enligt sin tränare inte platsar i A-laget, är matchandet i B-laget en möjlighet till kompetensutveckling. Liksom för fotbollsspelaren, kommer SH (och andra högskolor) att få sin plats i A-laget när man platsar där, när man har tillräckligt hög kompetens. Det problematiska med denna liknelse är att "fotbollsvärlden" många gånger är lika orättvis (läs; fylld av byråkratisk politik), som "utbildningsvärlden". Det är inte alltid den mest akademiskt kompetenta högskolan som blir universitet, utan de politiska makthavarna låter högskolorna strida sig smutsiga i blodiga kamper sinsemellan. Det finns få studenter som vill negligera hörnstenar som forskning och olika utvecklings- och samarbetsprojekt med näringsliv och organisationer, i byggandet av ett spirituellt och framgångsrikt universitet, men grund och botten bör en attraktiv grundutbildning i ständig utveckling cementeras. När det kommer till högskoleutbildning bör kvalitet alltid gå före kvantitet!


Dan W Boter

19:50  
Blogger oakleyses said...

nike free, oakley sunglasses, polo outlet, tory burch outlet, louboutin pas cher, kate spade outlet, longchamp outlet, sac longchamp pas cher, jordan pas cher, replica handbags, nike roshe, nike air max, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, gucci handbags, christian louboutin outlet, prada handbags, kate spade, longchamp outlet, replica watches, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet online, nike air max, nike free run, burberry pas cher, chanel handbags, michael kors pas cher, longchamp outlet, oakley sunglasses, air max, coach outlet, oakley sunglasses, christian louboutin, longchamp pas cher, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, replica watches, prada outlet, uggs on sale, ugg boots, polo ralph lauren, coach outlet store online, tiffany and co, christian louboutin uk, ugg boots, nike outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, christian louboutin shoes

03:38  
Blogger oakleyses said...

ray ban uk, true religion jeans, michael kors outlet online, nike tn, converse pas cher, coach purses, true religion outlet, nike huaraches, polo lacoste, mulberry uk, ralph lauren uk, sac hermes, nike air max, nike air max uk, hollister pas cher, nike air force, michael kors, michael kors outlet online, nike air max uk, nike trainers uk, uggs outlet, longchamp uk, burberry outlet, nike roshe run uk, guess pas cher, oakley pas cher, michael kors outlet online, ray ban pas cher, michael kors outlet, michael kors, nike blazer pas cher, true religion outlet, new balance, hogan outlet, burberry handbags, uggs outlet, hollister, timberland pas cher, sac vanessa bruno, vans pas cher, true religion outlet, michael kors outlet online, north face, michael kors outlet, lululemon canada, hollister uk, north face uk, abercrombie and fitch uk, michael kors outlet

03:42  
Blogger yanmaneee said...

air max 97
hermes birkin bag
yeezy boost
coach bags sale
kate spade outlet
balenciaga shoes
nike react
michael kors purses
adidas yeezy
supreme clothing

04:15  

Skicka en kommentar

<< Home