måndag, april 25, 2005

Slopa momsen på ekologiska livsmedel

Jag kom just hem från mataffären. Som vanligt upprördes jag av det faktum att ekologiska varianter av livsmedel i samma mängd och av samma märke alltid kostar mer än de icke-ekologiska varianterna. Prisskillnaden är oftast mellan 10 och 20 procent.

Jag kan förstå att prisskillnaderna är motiverade av att det är förenat med högre kostnader att producera ekologiska livsmedel, med det ska inte vara så att tjockleken på plånboken avgör om konsumenter ska köpa ekologiska livsmedel eller inte. Men den skillnad i pris som vi konsumenter får betala kan lätt minskas.

Genom att helt enkelt avskaffa den 12%-iga momsen på de livsmedel som är ekologiska hamnar priset på dessa närmare de icke-ekologiska. Detta kommer förhoppningsvis att öka konsumenternas vilja att handla ekologiskt, vilket i sin tur gör att produktionsvolymerna ökar, vilket i sin tur ger lägre kostnader, vilket i sin tur ökar lönsamheten för producenter av ekologiska livsmedel, vilket i sin tur leder till lägre priser... förhoppningsvis.


Dagens citat är särskilt riktat till alla Big-Brotherfans:
Å stackars dom som stänger in sig
hundra dagar utan heder
Ja stackars dom som lever så
stackars dom som tittar på
hur märkligt kan man må.
(Lars Winnerbäck, Stackars)