fredag, april 20, 2007

Anti-liberalt så det förslår

Idag säger Sven-Otto Littorin att a-kassan ska bli obligatorisk från och med 1 juli 2008. Motivet uppges vara att för många lämnat a-kassan och att det oroar regeringen.

Detta är inget annat än ett omyndigförklarande av vuxna människor. Just som regeringen beslutat att ta bort en av de sista tvångsanslutningarna (kårobligatoriet) ska man införa ett nytt tvång. Med denna politik och logik kommer väl kårobligatoriet tillbaka om alltför få vill vara kvar som medlemmar.

Vuxna människor måste tillåtas att fatta sina egna beslut. När fp idag dessutom föreslår ett tvång vid vård av barn börjar man undra vad som har hänt med de liberala krafterna inom borgerligheten.

torsdag, april 19, 2007

Plugga mindre, jobba mer!

Högskoleverket presenterade idag enkätundersökningen "Studentspegeln". Den visar bl a att fyra av tio studenter inte anser att "heltidsstudier" kräver att man studerar på heltid. Det är egentligen ingen större nyhet, även om andelen är större nu än för några år sedan.

Samtidigt kommer en annan intressant nyhet. Ett s k McJob är mer värt än en termins studier i statsvetenskap när det gäller möjligheterna att få jobb. En sifo-undersökning visar att 85 procent av cheferna anser att de jobbsökande har bra utbildning men saknar praktisk arbetslivserfarenhet. Över 90 procent tror att brist på arbetserfarenhet är den största anledningen till att många unga har svårt att få jobb.

Detta borde inte komma som någon överraskning. Den förra regeringen mål om att 50 procent av en årskull skulle pressas in i högskolan före 25-års ålder har gjort att alltför många kastar sig in i högskolevärlden utan att ha jobbat alls tidigare. Dessa unga människor är inte vana vid 40-timmars arbetsvecka och ser, som man ofta gör på gymnasiet, all tid som inte MÅSTE ägnas åt studier som vunnen. Problemet är att outnyttjad tid är det största slöseri som finns.

Egentligen behöver det inte vara negativt att "heltidsstudier" ger tid över till annat. Bara den tiden används till något vettigt. Eftersom bristen på arbetslivserfarenhet är det största problemet för unga att få jobb (fler har väl snart en universitetsexamen än erfarenhet av att ha jobbat) är det väl bra att de får möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Då ökar chanserna till ett fast jobb efter utbildningen.

onsdag, april 18, 2007

Fackens maktmedel slår blint mot enskilda företag

Idag inleddes Byggnads strejk. Att fackförbund tar ut sina medlemmar (och icke-medlemmar) är ju inget ovanligt. Däremot det borde det vara förbjudet för facken att vidta åtgärder som uppenbart missgynnar enskilda företag i konkurrensen med andra inom samma bransch.

Jag tänker givetvis på det faktum att Byggnads beslutat att endast PEABs arbetsplatser ska beröras av strejken. Detta är ju vansinne! PEAB som företag har inte haft mer att göra med att man inte kommit fram till ett avtal än något annat byggföretag. Ändå drabbas de som enda arbetsgivare av konflikten.

Lika galet höll det på att bli i påskhelgen då ett antal mataffärer skulle drabbas, dock inte kooperativa Coop. Facket måste inse att med makt följer ett stort ansvar. Till det hör även att inte bidra till att snedvrida konkurrensen genom sina stridsåtgärder.

fredag, april 13, 2007

Tystast vinner

Folkpartiet och moderaterna tar under denna vecka debatten med sverigedemokraterna. Först ut var fp:s Erik Ullenhag i Adaktussons program på TV8. Det är bra att man börjar ta debatten.

Taktiken att tiga ihjäl sd har uppenbarligen inte varit framgångsrik, vilket inte minst förra årets val visade. CUF-ordföranden
Fredrick Federley insåg detta tidigt och ny tycks även fp och m har vaknat upp. Sd har blivit ett anti-etablissemangsparti. Människor som känner sig utanför samhället och orättvist behandlade identifierar sig med sd eftersom de inte heller tillåts ta plats i den offentliga debatten. Sd:s framgång är inte ett resultat av att deras politik lockar särskilt många. Det är ett resultat av andra partiers misslyckande att minska utanförskapet.

Det tycks som att de som är tystast vinner. Sd kom inte fram i den breda debatten i valrörelsen och gjorde sitt bästa val någonsin. Socialdemokraterna har opinionsmässigt gjort en rekorduppgång sedan valet genom att vara utan partiledare och genom att inte presentera någon politik utan att enbart vara emot det som den borgerliga alliansen genomför.

torsdag, april 12, 2007

Uppochnedvända världen

Ericssons bonusprogram stoppas av en grupp amerikanska investerare och facket är besvikna att ett bonusprogram inte införs. Brukar det inte vara tvärtom? Vart är världen på väg egentligen?

Medias beskrivning av händelsen är dock ännu mer uppochner. DN beskriver det utländska ägandet som en "tickande maktbomb" och SVTs text-tv skrev något om en kupp. Snälla nån! Vad är problemet att aktieägare faktiskt utnyttjar sin rätt till inflytande? Det är som om vissa medier vill att ägare enbart ska investera för att göra en bra affär, men de ska inte ha möjlighet att påverka företaget. Snart ropar väl någon på förbud mot att utländska investerare ska få äga röststarka A-aktier. För jag tror att det faktum att det handlar om utländska ägare är en stor anledning till hur media beskrivit detta.

Uppdaterat: SvD:s Kristian Karlsson skriver en bra ledare om detta idag.

Adaktusson äntligen fri från sina bojor

Lars Adaktusson har slitit sig fri på statstelevisionens bojor och tar nu allt mer plats i debatten kring public-service och media. På liberala gruppen kängade han SVT rejält och i sin nya kolumn i Svenska Dagbladet kritiserar han den hänsynslösa grävande journalistik han anser att bl a Janne Josefsson står för.

Höjdpunkten (i alla fall hittills) kom i morse på SVT där Adaktusson och Josefsson gick lösa på varandra som två tungviktsboxare. Fantastiskt underhållande att se när Adakutsson retade gallfeber på Josefsson och pressade honom på vad som ger honom rätt att agera åklagare och domare över andra människor.

Det är fascinerande att det kan vara så intressant att se media debattera media, men det är det faktiskt. Adaktusson och Josefsson har båda gjort tydliga avtryck genom helt olika metoder och att se dem munhuggas en torsdagsmorgon var riktigt upplyftande.

Media pratar ofta om att "granska makten" och syftar då oftast på politikerna. När mediernas makt växer och journalister ibland har mer makt än politiker så måste också de granskas av någon. Och det är ju klart att granskar man sig själv är det kanske inte helt lätt att vara objektiv.
Lars Adaktussons kolumn i SvD och den debatt som inletts ger förhoppningar om en bredare diskussion kring journalistiska metoder och journalisternas ansvar för de människor de skriver/pratar om. Och så hoppas jag att Mediemagasinet snart kommer tillbaka. Det är i alla fall ett försök att granska den tredje makten.

onsdag, april 11, 2007

Släpp sargen, Totto!

Enligt Rapport presenterar regeringen med Sven-Otto Littorin i spetsen idag förslag om jobbgaranti för unga. Satsningen på att få in fler unga på arbetsmarknaden är helt rätt.

Däremot känns kravet på att man ska söka jobb 30 timmar/vecka på arbetsförmedlingen så sossigt det kan bli. Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag hittills och min erfarenhet är att unga människor på jakt efter jobb har större chans att få jobb om de inte sitter på arbetsförmedlingen 30 timmar/vecka. Det finns ett uppsjö andra aktörer som lyckats bättre än arbetsförmedlingen med matchning etc. När ska en svensk regering inse att den egna myndigheten inte alltid är bäst?

Not in my backyard...

De flesta politiker tycks vara överens om att vindkraft är en av de energikällor som ska byggas ut för att klara framtidens energibehov samtidigt som vi ska minska utsläppen av koldioxid. Men när det verkligen gäller verkar ingen vara beredd att ta ansvar för att så sker.

Senast i raden att stämma in i "not-in-my-backyard"-kören är Nynäshamns kommunalråd llija Batljan (s). Gärna vindkraft, men varför just i min kommun?

Att vilja är en sak, att faktiskt bidra till att något händer är tydligen något helt annat.

tisdag, april 10, 2007

Det är ju scheissedyrt!!

Nu har de slagit till igen. Media Markt alltså. För några veckor sedan utannonserades en 108" plasma-TV för 799 990 :-. Inte så "scheissebillig" om någon frågar mig.

I den senaste annonsen lovar "Tysken" att klä ut sig till påskkärring om någon hittar ett bättre påskerbjudande. Visst är kameran säkert bra, men 109 990 :- är väl i saftigaste laget. Det ska bli kul att se "Tysken" som påskkärring...



Tandvårdsutredning föreslår mer än högkostnadsskydd

Idag skriver ett gäng chefer för landets Folktandvårdsenheter på DN-debatt om att tandvårdsutredningens förslag om högkostnadsskydd riskerar att leda till ökade kostnader på tandvård under rubriken "Ensidigt högkostnadsskydd ger försämrad tandhälsa".

Om det vore så att tandvårdsutredningen enbart föreslog ett ensidigt högkostnadsskydd skulle det helt klart vara problematiskt. Det skulle då vara en subvention av höga priser. Men lyckligtvis kom
utredningen med betydligt fler förslag än så. Bland annat föreslås bättre information till patienten om tandhälsa, priser och behandlingsalternativ.

Artikeln fokuserar framförallt på att utredningens förslag skulle vara ett hot mot den förebyggande frisktandvården s k abonnemangstandvård där man betalar en fast månadskostnad för att få förebyggande tandvård och vissa typer av behandlingar. Men utredningen föreslår ju en tandvårdscheck på 300-600 kronor per person vartannat år. Denna kan mycket väl användas till att betala abonnemangstandvård, så egentligen föreslår tandvårdsutredningen precis det som Folktandvårdscheferna efterlyser. Med utredningens förslag får patienten större makt att välja behandling och behandlare. Om detta dessutom kompletteras med förbättrad information till patienterna kommer det helt säkert att gynna de som ger bäst tandvård till bäst pris.

fredag, april 06, 2007

What's another year?

Ett år kan gå fort. Det kan gå förbi utan att det händer särskilt mycket, eller så kan det vara som det senaste året. Så händelserikt att man knappt hinner med. Ny regering, ny landstingsledning i Stockholm, nytt jobb som pressekreterare på Centerpartiet i Stockholms läns landsting m m.

Det är nu exakt ett år sedan det senaste inlägget på den här bloggen. Fram till för någon månad sedan hade jag inga tankar på att återuppta bloggandet, men ju mer man har att göra desto mer tid tycks man få över. Jag vet, det är helt ologiskt ändå tror jag många förstår vad jag menar. Under de senaste månaderna har ett otämjbart behov av att blogga igen vuxit sig allt starkare. Så när jag nu ska vakna ur min bloggkoma vill jag ju göra något annat än alla andra i bloggvärlden. Det är ju inte helt lätt. Sedan jag bloggade sist har det tillkommit ca 30 miljoner nya bloggar och det gör det ju inte lättare att vara unik, vilket jag inte varit tidigare heller. Men jag vill inte ge världen ytterligare en politisk blogg som refererar till nyheter och ger någon tafflig "egen" kommentar om det hela som sjutton andra redan har gjort.

Såhär har jag i alla fall tänkt. Alla mynt har två sidor. Detsamma gäller för det mesta som berättas i media. Jag vill bidra med andra perspektiv och se saker och ting från "den andra sidan"; den som inte tas upp i den dagliga rapporteringen. Lyckas jag kan detta nog bli en riktigt intressant och vettig blogg. Misslyckas jag så blir det väl som vilken blogg som helst. Tanken är att hålla inläggen korta och kärnfulla, men risken finns att jag då och då känner ett behov att frångå den principen för att skriva lite längre texter.

OK, så var det gjort. Jag är nu officiellt tillbaka. Som det gamla ordspråket lyder "Bloggar man inte så finns man inte", eller hur det nu var...