måndag, februari 27, 2006

Marita får nya idéer?

Det ryktas att Marita Ulvskog kan ha hittat en väg för att undvika att händelser som den senaste tidens tråkiga mailhistorier. Lösningen heter slopad föräldraledighet. Marita konstaterar i DN att:

"Om Mats Lindström varit en del av gemenskapen här på partihögkvarteret hade detta knappast hänt. Men han var barnledig från i somras till i januari och framför allt då har mejlen skickats."

Lite märkligt kan tyckas, att Marita kan påstå något sådant, med tanke på att Socialdemokraternas partistyrelseexpedition har spridit internt valkampanjsmaterial där moderatledaren Fredrik Reinfeldt framställs som en varulv. Gemenskapen är ju för härlig!

Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans...

Ett annat förslag är att bygga ut Sveavägen 68 så att ALLA socialdemokratiska partifunktionärer kan samlas under samma tak för att känna på den härliga stämningen.

Alla ska med - till Sveavägen 68!

tisdag, februari 14, 2006

Konstiga prioriteringar...

I veckan invigdes regeringens "stora" satsning Mångkulturåret 2006. Denna ambitiösa satsning tilldelas hela 3 miljoner kronor. Det ska jämföras med det nyligen avslutade Designåret som fick 65 miljoner. Men det klart design är väl poppigare och häftigare än mångkultur.

Sveriges Olympiska Kommitté har delat ut pengar till ett antal landslag för att de ska nå framgångar i OS. Mest har snowboardlandslaget fått. 11,2 miljoner. Hur ser då utdelningen hittills ut för de svenska brädåkarna?

Anna Olofsson åkte ut i kvalet i half-pipen igår. De svenska herrarna åkte också ut i kvalet och slutade 27:a, 36:a och på 40:e plats. Men, som den bästa av de svenska herrarna, Micael Lundmark sa efter sin kvalmiss: – Det var i alla fall grymt kul att köra. Vad skönt att du hade roligt i alla fall Micael. Då var ju pengarna inte bortkastade trots allt.

torsdag, februari 09, 2006

Statens bolag vill inte heller investera, Marita!

I gårdagens saga om Marita nämnde jag att hon tycks ha glömt att de statliga bolagen går bättre än någonsin utan att för den sakens skull investera.

Idag har SVT:s
Aktuellt granskat detta. De största utdelningarna kommer från Telia Sonera och Nordea, där staten är största ägaren. Men som vanligt är det ju inte samma sak om statliga bolag gör det som om det är hemska privatägda företag...

Marita säger till TT att statens utdelningar inte går till att "köpa ännu fler Mercedesar". Det hade kanske varit bättre. De har i alla fall en livslängd som långt överstiger det som staten köper för sina utdelningar: plusjobb och friår.

Finansminister Nuder anser att de statliga bolagens utdelningar är "väldigt glädjande" och visar att bolagen är framgångsrika. Detsamma tycks inte alls gälla när svenska företag som startats och drivits av enskilda människor, utvecklats och blivit multinationella företag som sysselsätter hundratusentals människor över hela världen. Som vanligt i socialdemokraternas värld är det inte intressant om människor har jobb eller inte. För dem är det mest intressanta vem som har ordnat fram jobben och är det inte staten så är de inget att ha.


Intressant är också det faktum som Magnus Lagerborg uppmärksammade mig på. Forbes presenterade i dagarna sin lista över länders investeringsklimat. Sverige, ni vet världens bästa land på allt, kom på 18:e plats. Sverige är inte bäst i världen, inte ens i Europa, inte ens i Norden faktiskt. Nej, inte ens i skandinavien är Sverige bäst. Listan toppas av Danmark, följt av Finland och Island.

onsdag, februari 08, 2006

Sagan om partisekreteraren som blev en citron

Det var en gång ett land, långt upp i det kalla nord. I landet fanns ett parti som hade mycket makt. De hade fått regera nästan oavbrutet i 70 år. I partiet fanns en kvinna som hade den fina titeln partisekreterare. Hon hette Marita. Marita var ofta missnöjd. Som mest missnöjd var hon när någon hade mage att kritisera den fantastiska regeringen som skötte landet så fantastiskt bra.

Marita var stolt över att vara partisekreterare. Ett par månader innan hon fick sitt jobb hade hon i och för sig i en TV-soffa sagt såhär om ett annat partis partisekreterare:

"Han är ju partisekreterare den här killen, han är van att snacka skit."

Men det är faktiskt en väldig skillnad när Marita är partisekreterare. Som partisekreterare var Marita av den bestämda uppfattningen att alla som tyckte något annat än partiet borde vara tysta.

I landet fanns också en kung. En gång efter en nationell katastrof som regeringen stått handfallen inför sa kungen något mycket kontroversiellt i en intervju. Han sa att i vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra någonting alls. Detta var ett fruktansvärt uttalande tyckte Marita. – Jag tycker att kungen och hovet här trädde över en gräns, sa hon då.

Marita tyckte inte bara att alla som tyckte något annat än partiet borde vara tysta. Hon tyckte även att alla gemensamt borde arbeta för att hennes parti skulle få fortsätta att bestämma.

När det var valår och det inte gick så bra för partiet blev Marita bekymrad. Det gick ju bra för en massa företag i landet. Varför kan det inte gå lika bra för oss, tänkte Marita. Hon kunde inte så mycket om varken ekonomi eller företag, men hon var inte glad över att det gick så bra för dem. Hon var faktiskt riktigt sur. Hon liknade alltmer en citron. Hon började nämligen misstänka att landets företag medvetet avstod från att investera sina vinster i landet, för att på så sätt missgynna regeringen inför den kommande valrörelsen. Hon gillade inte att de gav av sina vinster till sina delägare utan tyckte att de skulle satsa pengarna på reklam för partiet istället.

Samma dag som Marita röt i mot de elaka företagen presenterade ett av landets statliga bolag sitt resultat och det var det klart bästa någonsin. Vinsten steg med nästan 60 %. Ändå hade företaget minskat antalet anställda under året. Detta nämnde dock inte Marita för någon för hon kunde ju inte kritisera det egna bolaget. Det var ju statligt och därmed per definition mycket bättre än andra bolag. Hon glömde också nämna att regeringen håvade in över 12 miljarder om året till statskassan på aktieinkomster. Dessutom tycktes hon helt ha glömt att företag som går med vinst faktiskt betalar skatt som är den största inkomstkällan för landet.

Marita hade blivit alltmer glömsk och glömde ganska mycket ganska ofta. Men framförallt hade hon blivit en sur citron.

Att tänka på innan du spelar sosse-poker

Socialdemokraterna har idag ansökt om tillstånd att få bedriva pokerspel tillsammans med SSU, Korpen och Cykelförbundet. Folkhälsoinstitutet har tidigare konstaterat att nätpoker, tillsammans med Jack vegas, tillhör de mest beroendeframkallande spelen. Nu tänker alltså sossarna skaffa sig full kontroll över dessa spel genom statliga Svenska Spel och sin egen verksamhet.

För er som överväger att spela kommer här några tips på vägen eftersom sosse-poker skiljer sig något från andra aktörers pokerspel.
  • Ett högt par i sosse-poker är t ex Göran och Anitra eller Åsbrink och Johansson.
  • Innan du försöker få färg, tänk på att alla kort i sosse-poker är röda.
  • Innan du försöker få kåk, tänk på att det är avsevärt svårare i sosse-poker. 17 800 hemlösa skvallrar om att det är rätt svårt att få kåk i sosse-världen.

Dessutom gäller särskilda regler under valår. Banken har obegränsad kredit, alla får ett extra kort och det är alltid all-in som gäller.

Alla ska med - på pokerfest hos Göran.

Migrationsverket slår till igen

Ekot rapporterar idag att två handläggare på Migrationsverket i Göteborg som skulle avvisa en man till Turkiet försökte utnyttja mannens boardingkort, för att köpa vin, sprit och cigaretter.

Handläggarna har stängts av i avvaktan på att beslut ska fattas om vad som ska hända härnäst. Under tiden uppbär de lön från Migrationverket.

Jag har ett förslag till hur Migrationsverket ska hantera det hela. Svep in handläggarna i varsin dansk flagga och ge dem en enkelbiljett till Teheran.

Hallå Robyn...


... Grodan Boll ringde. Han vill ha tillbaka sina kläder :)



tisdag, februari 07, 2006

Minister kan göra tidsresor...

I morse satt eminente integrationminister Orback i SVT:s morgonsoffa och integrerade sig med en imam.

För att visa hur enormt berest och erfaren han är berättade Orback att han varit i Amsterdam.

"Jag var i Amsterdam några veckor efter att Vincent van Gogh blev mördad..."

Det är ju för synd att Orback inte har frågor om forskning och teknik på sitt bord. Då skulle det ju bara vara en tidsfråga innan vi kunde resa båda framåt och bakåt i tiden.

För övrigt ryktas det att alla de Arla anställda som kan tvingas lämna sina jobb p g a bojkotten av danska mejerivaror ska erbjudas nya jobb. De ska sy flaggor som ska exporteras till Mellanöstern eftersom det av någon anledning börjar bli brist på flaggor där efter en lavinartad ökning i efterfrågan. Särskilt Dannebrogen efterfrågas just nu av många meddelar en glad flaggförsäljare i Teheran.